Använd ROT-avdraget när du ska renovera badrummet i Sälen

ROT-avdraget är en möjlighet för dig att göra skatteavdrag för vissa arbeten hemma. Förenklat betyder det att du betalar ungefär 70 % av arbetskostnaden för att hyra in hantverkare till att göra reparationer eller ombyggnationer. Det gör alltså att det blir väldigt förmånligt att ta in hjälp istället för att utföra arbetet själv. Om du behöver prioritera hur du ska använda ROT-avdrag är vår rekommendation att du i första hand använder det till saker som är svåra eller riskfyllda att fixa själv. Till denna kategori hör bland annat badrum och elinstallationer där det krävs specialkompetens för att försäkringar ska gälla i framtiden.

Går det att utnyttja ROT-avdrag på alla arbeten i hemmet?

Det finns ett antal regler som omgärdarROT-avdraget. En av de viktigaste som du själv måste hålla koll på är att du får dra av max 50 000 kronor på ett år. Där räknas dessutom ROT-avdraget ihop medRUT-avdraget. Om du har haft städning eller fönsterputs hemma kan du alltså inte göra lika stora avdrag om du anlitar snickare eller andra hantverkare. Om ni är två vuxna skattebetalare i hushållet som har betalt in tillräcklig inkomstskatt får ni dock dra av 50 000 kronor per person. Arbetet måste också utföras i ett hus eller en lägenhet som du helt eller delvis äger och bor i.

Det innebär att du formellt sett kan få ROT-avdrag för din sommarstuga, men inte för en lägenhet som du hyr ut i andra hand

  • ROT-avdraget gäller bara för renoveringar och om- eller tillbyggnader
  • Du kan alltså inte göra avdrag om du bygger något helt nytt
  • Beroende på om arbetet ska göras i ett småhus, en bostadsrätt eller ett fritidshus finns det också vissa skillnader i vad du kan göra avdrag för
  • Det kan du kontrollera på Skatteverkets hemsida
  • Badrumsrenoveringaromfattas av ROT-avdragetoavsett vilken typ av fastighet du äger, vilket är förmånligt eftersom de ofta är relativt dyra projekt.

ROT-avdrag för badrumsrenovering i Malung-Sälen kommun 

En badrumsrenovering är ofta ett kostsamt och större projekt även om du bara har ett litet badrum som ska renoveras. Här finns mycket som kan gå fel om hemmafixaren bestämmer sig för att göra allt själv. Det är därför en stor fördel att ta in en kunnig hantverkare som är certifierad för både VVS och el för att minska risken för framtida fuktskador och liknande. Med ROT-avdraget sparar du 30 % av arbetskostnaden om du väljer en firma som har F-skattsedel. En bra firma ser dessutom till att sköta allt pappersarbete åt dig där avdraget görs direkt på fakturan så att du slipper ligga ute med pengarna.

Var medveten om att ROT bara gäller för själva arbetskostnaden

  • Det material som behövs får du inte göra avdrag för
  • Där får du istället spara kvittona och göra avdrag mot den intäkt du får när du eventuellt säljer ditt boende i framtiden

Om du vill ha hjälp med att ordna en badrumsrenovering i Malung-Sälen kommun med ROT-avdrag får du mer än gärna kontakta oss via kontaktformuläret här på hemsidan så ser vi till att skicka en offert till dig. Det är alltid värt att ta hjälp av fackkunnigt folk när det kommer till den här typen av arbeten, om du inte har behörighet för att utföra den sortens arbeten själv.

Boka ett kostnadsfritt möte för konsultation!

Om du planerar att utföra en badrumsrenovering i Sälen kan du här boka ett kostnadsfritt hembesök, vi kommer då och inspekterar ditt badrum, bidrar med inspiration, konsultation för att sedan överlämna en offert.